КАЛЕНДАР

Календар
  1. Календар за Атлетски натпревари за 2021 година ( превземи тука )
КАЛЕНДАР ЗА АТЛЕТСКИ НАТПРЕВАРИ ЗА 2021 ГОДИНА
дата
НАТПРЕВАРИ
Место на одржување
Организатор
ЈАНУАРИ
ФЕВРУАРИ
13
Балканско Првенство во Сала – Младинци
Софија / Бугарија
АБАФ
20
Балканско Првенство во Сала – Сениори
Истанбул / Турција
АБАФ
28
Турнир во фрлачки дисциплини
Скопје
АФМ
МАРТ
05-07
Европско првенство во сала
Торун / ПОЛ
ЕА
13
Европско првенство во фрлачки дисциплини
Леириа / ПОР
ЕА
19-21
Светско првенство во сала
Нанџинг / КИН
СА
20
Светско првенство во Крос – кантри
Батхурст / АВС
СА
27
Балканско Првенство во одење
Анталија / Турција
АБАФ
28
19ти Меморијален крос „ Методија Веновски – Мето „
Скопје
АК Работнички
АПРИЛ
4
Национално првенство во Полумаратон
Скопје
АФМ
4
Маратон на Себенадминување
Скопје
АК Шри Чин мој
11
Национално Првенство во планинско трчање
Скопје
АФМ
11
Женска Трка 2021
Скопје
АК Работнички
18
Национално Првенство на 10,000 метра
Скопје
АФМ
18
Турнир во скокачки дисциплини
Скопје
АФМ
18
Турнир во штафетно трчање
Скопје
АФМ
25
Атлетски Митинг „ Отварање на Сезона 2021„
Охрид
АФМ
25
Балканско првенство во Маратон
Киев / Украина
АБАФ
МАЈ
1-2
Светско првенство штафети
Силесија / Полска
СА
6
Национално Првенство за Средни училишта
 
АФМ- ФУСМ
7
Национално Првенство за Основни училишта
 
АФМ- ФУСМ
8
Митинг „ Светски ден на  атлетиката „
Скопје
АФМ
8
Национално Првенство за пионери
Скопје
АФМ
8
Детски ЗОО Маратон 2021
Скопје
АК Работнички
9
Улична трка на 10 км, Скопје трча
Скопје
АК Работнички, ССС
9
Национално првенство на 10 км
Скопје
АФМ
14-15
Охрид Ултра Треил
Охрид
АК Охрид Трчат
15
Балканско првенство во планинско трчање
Кампулунг Молдов. / РОМ
АБАФ
16
Светско првенство во одење
Подебраду / ЧЕШ
СА
15-16
Куп на Македонија – Сениори
Скопје
АФМ
29
Балканско Првенство во штафетно трчање
Краиова / Романија
АБАФ
30
Национално првенство за Младинци
Скопје
АФМ
ЈУНИ
5
Европско првенство на Мали земји од Европа
Сарвале / САР
ЕА
5
Европски Куп на 10 000 метри
Лондон / ВБ
ЕА
6
Охрид Трчат
Охрид
АК Охрид Трчат
5-6
Медитерански игри до 23 години
Ла Нучија / ШПА
МАУ
5-6
Национално првенство за Сениори
Скопје
АФМ
12-13
Балканско Првенство во штафетно трчање
Ерзурум / Турција
АБАФ
12-13
Балканско Првенство за Младинци
Истанбул / Турција
АБАФ
19-20
Европско Екипно првенство 3та лига
Никозиа / КИП
ЕА
26
Балканска улична трка на 10 КМ
Брчко / Босна
АБАФ
26-27
Балканско Првенство за Сениори
Нови Пазар / Србија
АБАФ
ЈУЛИ
3
Европско првенство во планинско трчање
Чифаеш/Португалија
ЕА
4
Меѓународен Митинг Лазо Милошевски
Скопје
АФМ
8-11
Европско првенство до 23 години
Берген / НОР
ЕА
15-18
Европско првенство за Младинци-ки
Талин / Естонија
ЕА
30 – 8
Олимписки Игри Токио 2021
Токио / ЈАП
ИОК
 АВГУСТ
7
Национално првенство за Млади Младинци под 18
Охрид
АФМ
14
Балканско Првенство за Млади Младинци
Краљево / Србија
АБАФ
17-22
Светско првенство за Младинци -ки
Наироби / КЕН
СА
23-28
Универзијада ( атлетика )
Чхенгду / КИН
ФИСУ
26-29
Европско првенство за Млади Младинци-ки
Риети / Италија
ЕА
СЕПТЕМВРИ
5
Национално првенство за ветерани
Охрид
АФМ
5
Екипно првенство за Сенирои-ки
Скопје
АФМ
11-12
Куп на Македонија – Младинци
Охрид
АФМ
12 / 19
Трчај Бе
Битола
Трчај Бе
12 / 19
Балканско првенство во Полу Маратон
Битола / Македонија
АБАФ
25-26
Куп на Македонија – Пионери
Скопје
АФМ
 ОКТОМВРИ
3
Национално првенство во Маратон
Скопје
АФМ
3
Wizz Air  Скопски Маратон
Скопје
АФМ,Работнички,ССС
10
Митинг „ 11-ти Октомври „
Куманово
АК Куманово
10
Национално Првенство за млади пионери-ки
Куманово
АФМ
3
Национално првенство во крос кантри
Скопје
АФМ
НОЕМВРИ
6
Балканско првенство во Крос Кантри
Плоиести / Романија
АБАФ
13
Улична трка 13-ти Ноември
Скопје
АФМ
14
Улична трка 11-ти Ноември
Куманово
АК Куманово
ДЕКЕМВРИ
12
Европско првенство во крос – кантри
Даблин / Ирска
ЕА
СТАРОСНИ КАТЕГОРИИ ЗА 2021 година
Категорија
возраст
2021 год.
Родени:
Млади Пионери-ки
под 14
Родени 2007 год и помлади
Пионери-ки
14-15 год
2006-2007 год.
Млади Младинци-ки
16-17 год
2004-2005 год.
Младинци-ки
18-19 год
2002-2003 год.
Млади Сениори-ки , под 23
20,21,22 год
1999,2000,2001 год.
Сениори-ки
над 20 год.
Родени 2001 и постари
Натпреварувач-ка станува ветеран на својот 35 роденден ( за натпревари на стадион ), односно на својот 40 роденден ( за натпревари надвор од стадион ), по член 141 ИААФ правила.
Предлагачи :
Канцеларија на АФМ   и  Натпреварувачка Комисија  на АФМ
Усвоен на ден 28 . 11 . 2020  год.  од Собрание на АФМ .