1 верзија
Бр:03-121/2023 АТЛЕТСКА ФЕДЕРАЦИЈА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА 12.12.2023,Скопје

КАЛЕНДАР ЗА АТЛЕТСКИ НАТПРЕВАРИ ЗА 2024 ГОДИНА
ЈАНУАРИ     
ДенНатпреварМестоКатегорииТипОрганизатор
 Турнир/ Изборен за салаКумановоС, М, ММВАФСМ
ФЕВРУАРИ     
4Балакнско првенство во сала за МладинциБелград/ СрбијаМ, ММ БА
10Балканско првенство во сала за СениориИстанбул / ТурцијаС;М;ММ БА
25Европско клубско првенство во крос/кантриОропеса дел МарС;М ЕА
25Национален Куп во фрлачки дисциплиниСкопјеС;М;ММ;П;МПБАФСМ
МАРТ     
1-3Светско првенство во салаГлазгов/ ГБРС;М;ММ СА
9Балканско првенство во одење на патАнталија/ТурцијаС;М, ММ БА
9-10Европски Куп во фрлачки дисциплиниЛиериа / ПортугалијаС;М;ММ ЕА
23Меморијален Крос ‘’Методи Веновски-Мето”Скопје ГАК Работнички
2425-ти Шри Чинмој маратон на себенадминување, (маратон, полумаратон)Скопје ГАК Шри Чинмој
30Светско првенство во крос кантриБелград/СрбијаС;М;ММ СА
31Семос Едукација Водно 10К (10км)Скопје ГАК Фортиус
АПРИЛ     
7Авицена Женска ТркаСкопје-ГАК Работнички
14Балканско Првенство во ПолумаратонНикшич/Црна ГораС, М БА
14Турнир во Штафетно трчањеСкопјеС;М;ММ;П;МПБАФСМ
14Турнир во скокачки дисциплиниСкопјеС;М;ММ;П;МПБАФСМ
21Меѓународен Митинг - Отварање на сезона 2024СкопјеС;М;ММ;П;МПБАФСМ
21Куп на Македонија на 10 000м, стадионСкопјеС;М, ММААФСМ
28Балканско Првенство во МаратонБелград, СрбијаС, М БА
28Национално првенство во планинско трчањеотвореноС;М, ММБАФСМ
МАЈ     
4 или 7Детска атлетика АФСМОтвореноДА, 10-8БАФСМ
4Екипно првенство за Млади ПионериОтвореноМП;Д;ДАБАФСМ
7Атлетски Митинг СкопјеСкопјеС,М,ММ,ПВАК 7ми Мај
11Национално првенство за пионери-киСкопјеП;МП;ДААФСМ
11Светски ден на атлетикаСкопјеММ;П;МПБАФСМ
12Халк Еко Скопје Трча 10К (10км)Скопје-ГАК Работнички
13-14Скопје Џумп Гранд При - Skopje Jump Grand PrixСкопјеС, М,ММВАК Работнички, АФСМ
18-19Национално првенство за СениориСкопјеС, М,ММААФСМ
18-19Медитеранско првенство под 23Исмаилиа/ Египет23, М, ММ МАУ
25-26Балканско Првенство СениориИзмир/ТурцијаС, М,ММ БА
26Трка на Поезијата (5км, 10км)Струга ГАК Спортски Мостови
 Национално првенство за основни училишта-П;МП;ДБАФСМ ; ФУСМ
 Национално првенство за средни училишта-М,ММБАФСМ ; ФУСМ
ЈУНИ     
31 мај- 2Охрид ТрчаТ 2024 (полумаратон, 5км)Охрид ГАК Охрид Трчат
31 мај- 2Европско првенство план, “Off road”Аненси / ФранцијаС, М, ММ ЕА
7-12Европско првенство за СениориРим/ ИталијаС;М,ММ ЕА
15Екипно првенство за СениориСкопјеС,М, ММБАФСМ
22Национално првенство за Млади младинциСкопјеММ;П;МПААФСМ
22Европско првенство за мали земјиГибралтар/ГибралтарС, М, ММ ЕА
29-30Куп на Македонија за Сениори-киСкопјеС, М, ММААФСМ
ЈУЛИ     
6Балканско првенство за Млади МладинциМарибор/ СловенијаММ БА
13-14Национално првенство за МладинциСкопјеМ;ММ;ПААФСМ
18-21Европско првество под 18Банска БистрицаММ ЕА
26 јули 11августЛетни Олимиски Игри(Атлетика 01-11 Август)Парис/С, М, ММ СА, ИОК
АВГУСТ     
3-4Балканско првенство за МладинциОтвореноМ;ММ БА
26-31Светско првенство за МладинциЛима/ПеруМ, ММ СА
СЕПТЕМВРИ     
7-8Национално првенство во повеќебојСкопјеС;М;ММ;П;МПБАФСМ
14-15Куп на Македонија за Младинци-киСкопјеМ;ММ;ПААФСМ
15Атомик Трка на 10кмСкопје ГАК Атомик
21-22Куп на Македонија за Пионери-киСкопјеП;МП;ДААФСМ
22Трчај Бе 21км, 10км, 5кмБитола ГАК Олимп
29Национално првенство за млади пионери-киКумановоМП;Д;ДАБАФСМ
ОКТОМВРИ     
5Митинг Детска атлетика АФСМОтвореноДА, 10-8БАФСМ
6Поединечно и Екипно Основни школиОтовореноПод16ВАФСМ
6Виз Ер Скопски МаратонСкопје ГВиз Ер Скопски Маратон
12Митинг 11 ОктомвриКумановоС,М,ММ,П,МПГАК Куманово
27Национално Поединечно и Екипно првенство во крос-кантри, сите категории-С;М;ММ;П;МПБАФСМ
23Атлетска трка 23-ти ОктомвриГази Баба-Скопје ГАК 23-ти Октомври
НОЕМВРИ     
9Балканско првенство во крос - кантриРоманијаС;М;ММ БА
10“November Run Gevgelija”Гевгелија ГАК 7ми Ноември Гевгелија
17Ноќна трка Низ улиците на Скопје, 5км, 10 кмСкопје ВАФСМ
ДЕКЕМВРИ     
8Европско првенство во крос-кантриАнталијаС;М, ММ СА
Отворени ( Место и датум ) за организирање на следниве национални и меѓународни натпревари :
  • Национално првенство на 10км на пат, датум и место на одржување
  • Национално првенство во полумаратон, датум и место на одржување
  • Национално првенство во Маратон , датум и место на одржување

Ви го доставуваме Календарот на АФСМ за натпреварувачка 2024 година, кој е усвоен од Извршниот одбор на АФСМ на ден 12.12.2023 година.

Натпреварите маркирани со црвена боја имаат претрпена промена во датум или место на одржување.
Тип на натпревари :
Меѓународни :
СА Светска ателтика
ЕА Европска атлетика
БА Балканска атлетика
ЕОК Европски олимписки комитет
МАУ Медитеранска унија
ФИСУ Факултетска интернационална спортска унија

Национални :
А Национални првенства кои се бодуваат за рангирање на атлетски клубови
Б Останати национални првенства
В Натпревари кои се организираат во соработка со АФСМ
Г Останати натпревари , надвор од програмата на АФСМ

СТАРОСНИ КАТЕГОРИИ ЗА 2024 година

Категорија ВозрастРодени:
Детска атлетикаДАпод 10Родени 2015 год помлади
ДецаДпод 122013-2014 год
Млади Пионери-киМПпод 142011-2012 год
Пионери-киП14-15 год2009-2010 год.
Млади Младинци-киММ16-17 год2007-2008 год.
Младинци-киМ18-19 год2005-2006 год.
Млади Сениори-ки , под 232320.21.222002,2003,2004 год
Сениори-киСНад 20 годРодени 2004 и постари
Натпреварувач-ка станува ветеран на својот 35 роденден ( за натпревари на стадион ), односно на својот 40 роденден ( за натпревари надвор од стадион ), по член 141 ИААФ правила.