24.06.2017
Европско екипно првенство 3 лига
Отворено
01.07.2017
Балканско Првенство за Младинци
Болу/Турција
08.07.2017
Европско Првенство во Планинско трчање (нагоре)
Камник/Словенија
12.07.2017
Светско првенство за Млади под 18год
Наироби/Кенија
13.07.2017
Европско првенство под 23 години
Бидгош/Полска
20.07.2017
Европско првенство за Младинци
Гросето/Италија
22.07.2017
Летен Олимиски фестивал за млади
Ѓер/Унгарија
Балканско првенство за Сениори
Нови Пазар/Србија
30.07.2017
Светско првенство во Планинско трчање, горе-доле
Премена/Италија
04.08.2017
Светско првенство за Сениори
Лондон/ГБР
19.08.2017
Национално екипно првенство во планинско трчање
Отворено
20.08.2017
Универзијада
Таипеи/Таипеи
08.09.2017
31-ти Интернационален Охридски маратон 30км
Охрид
09.09.2017
Ноќен полумаратон Парк 21, полумаратон , 5км
Градски парк/ Скопје
16.09.2017
Куп на Македонија - Пионери
Отворено
17.09.2017
Улична трка на 10 км, Скопје трча
Скопје
23.09.2017
Куп на Македонија - Младинци
Отворено
30.09.2017
Национално Првенство за млади пионери –под 14
Куманово
01.10.2017
Шри Чинмој Маратон на Себенадминување, ХМ, М
Градски парк/ Скопје
08.10.2017
Балканско првенство во Маратон
Софија/Бугарија
Атлетски митинг Куманово 2017
Куманово
23.10.2017
Атлетска трка 23 Октомври, 5км, 21 км
Скопје/ Гази Баба
28.10.2017
Национално првенство во крос кантри
Отворено
11.11.2017
Балканско првенство во крос кантри
Чанакале/Турција
12.11.2017
Ноќна трка Низ улиците на Скопје
Скопје
10.12.2017
24-то Европско Првенство во Крос Кантри
Шаморин/Словачка

Новости


website template image
Новости
АПР 10

Резултати - Национално првенство во полумаратон

На 08 април 2017 година (сабота), АК Маратон клуб Делта-Скопје го организираше по 12-ти пат традиционалниот полумаратон "Трчаме кон целта" и во рамки на истиот се одржаа и трки на 5км и детска трка на 1км.

Во одлична организација, учествуваа повеќе од 250 атлетичари-ки, рекреативци и љубители на трчањето. Исто така, во рамките на полумаратонот, АФМ го организираше и Поединечното првенство на Македонија во полумаратон за сениори- сениорки за 2017 година

Победници на Полумаратонот Трчаме кон целта а воедно и државни победници се:

мажи
1 место Дарио Ивановски АК Работнички (1.11.27 ), рекорд на патека
2 место Кокан Ајановски АК Нике Рун (1.13.05)
3 место Атанас Анчевски АК Делта ( 1.13.22)

жени
1 место Андријана Поп Арсова АК Делта (1.28.16)
2 место Весна Кираџиева АК Индјуранс (1.32.37)
3 место Миљана Ристиќ АК Нике Рун (1.35.32)

Победници на трката на 5 км во рамките на "Трчаме кон целта" се

мажи
1 место Леонид Вандевски АК Џамбазовски (16.45)
2 место Кристијан Китанов АК Брегалница (17.23)
3 место Кристиан Стојани АК Олимп (17.29)

жени
1 место Марија Стојановска АК Делта (20.00)
2 место Сузана Минов АК Делта (21.37)
3 место Антонија Брезовска – 091 Рун (23.55)

website template image


website template image
Новости
ЈУН 17

ПОЕДИНЕЧНО ПРВЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА ЗА МЛАДИНЦИ-КИ 2017

Ве известуваме дека Атлетската федерација на Македонија, согласно Календарот за натпревари Националното поединечно првенство на Македонија за Младинци и Младинки ќе го организира како еднодневен натпревар во Скопје на ден 17 Јуни 2017 година ( сабота) .
 
Напоменуваме дека воедно и овој натпревар ќе биде со критериумски карактер за престојните меѓународни натпревари.
 
Организатор: Атлетска федерација на Македонија
Датум на одржување: 17 Јуни 2016 година ( сабота )
Место на одржување: Скопје , Стадион: Национална арена Филип 2,
фрлања на Воен стадион Скопје
Почеток: 10.00 часот
 
...


website template image
Новости
ЈУН 10

Балканско Првенство во планинско трчање, 10.Јуни 2017, Тетевен

Ве информираме дека на 10 Јуни 2017 година (сабота) во Тетевен, Бугарија ќе се одржи 9-то Балканско првенство во планинско трчање ( горе-доле) натпреварот се организира во две категории Сениори-ки и Младинци-ки, патека е кружна горе- доле со должина 4.300метри .
 
 
 
...


website template image
Новости
ЈУН 10

ПОЕДИНЕЧНО ПРВЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА ЗА СЕНИОРИ-КИ 2017

Ве информираме дека Атлетската федерација на Македонија согласно Календарот за натпревари , Националното поединечно првенство на Македонија за СЕНИОРИ-КИ за 2017година ќе го организира како дводневен натпревар и тоа во сабота и недела на 10-11 Јуни 2017 год, во Охрид.
 
Напоменуваме дека овој е последен натпревар кој ќе биде со критериумски карактер за престојното Европско екипно првенство 3 лига кое ќе се одржи на 24-25 Јуни 2017, во Марса , Малта, каде ќе можаат да се пријаваат и учествуваат атлетичари родени 2001 година и постари доека кај фрлање ѓуле и кладиво мажи натпреварувачи родени 1999 и постари.
 
Организатор: АФМ, технички оргнизиатор АК Охрид
Датум на одржување: 10-11 Јуни 2017 година ( недела )
Место на одржување: Охрид , Стадион: СРЦ Атина Бојаџи
Почеток: сабота 17.00 часот, недела 10.00 часот
...


website template image
Новости
ЈУН 03

Балканско првенство за Млади младиници, 03 Јуни 2017, Истанбул + РЕЗУЛТАТИ

Почитувани,
Со задоволство Ве информираме дека на 03 Јуни 2017 година (сабота) во Истанбул Турција, ќе се одржи Балканско првенство за млади младинци-ки , под 18 години.
Натпреварот се организра како еднодневен натпревар на олимискиот стадион Ататурк во присуство на 16 држави членки на АБАФ.
 
...


website template image
Новости
ЈУН 03

ПОЕДИНЕЧНО ПРВЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА ЗА ПИОНЕРИ-КИ 2017

Ве известуваме дека Атлетската федерација на Македонија, согласно Календарот за натпревари Националното поединечно првенство на Македонија за Пионери-ки под 16 години, ќе го организира како еднодневен натпревар во Скопје на ден 03 Јуни 2017 година ( сабота ) .
 
Организатор: Атлетска федерација на Македонија
Датум на одржување: 03 Јуни 2017 година ( сабота )
Место на одржување: Скопје
Стадион: Национална арена Филип 2, Фрлања на воениот стадион
Почеток: 10.00 часот
...


website template image
Новости
МАЈ 30

ФИНАЛЕ КУП НА МАКЕДОНИЈА ЗА СЕНИОРИ-КИ 2017 година - РЕЗУЛТАТИ

Почитувани,
Ве информираме дека Атлетската федерација на Македонија согласно Календарот за натпревари , Финалето на Купот на Македонија за СЕНИОРИ-КИ за 2017 година го организираше како дводневен натпревар и тоа во сабота и недела на 27-28 Мај 2017 год, во Скопје и Куманово.
 
На натпреварот учествуваа 80 натпреварувачи од 13 клубови, беа постигнати и два рекорди за Млади Младинци Милан Велковиќ на 110м пречки (15.06), Пионери Беркан Емини на 800м (2.01.68)
 
Атлетскиот клуб од Куманово со 89 бода е Севкупен победник а воедно и победник во машка-женска конкуренција, второпласирани Лириа 71 бод, трети Работнички со 66 бода, четврто Студенти 45, петто Нике рун клуб 20 бод , шесто Делта 13 бода.
 
...


website template image
Новости
МАЈ 29

МЕЃУНАРОДЕН АТЛЕТСКИ МИТИНГ ВО ЕЛБАСАН - МАКЕДОНСКИТЕ АТЛЕТИЧАРИ СО ОСВОЕНИ 15 МЕДАЛИ

На 24 Мај во Елбасан – Р. Албанија се одржа меѓународен атлетски митинг со учество на атлетичари од 10 држави (Албанија, Бугарија, Италија, Грција, Кипар, Македонија, Косово, Ерменија, Унгарија, Босна и Херцеговина).

Под водство на селекторот Ѓорги Вучков и тренерите Колевски, Рахман, Потпретседателот Точи, од нашата земја на митингот учествуваа 16 атлетичари кои освоија 15 медали од кои 5 златни, 5 сребрени и 5 бронзени.

Највреден резултат постигна Јана Митовска на 100м, а најуспешна беше Бесијана Мустафа со освоени 3 медали.

...


website template image
Новости
МАЈ 27

ФИНАЛЕ КУП НА МАКЕДОНИЈА ЗА СЕНИОРИ-КИ 2017

Ве информираме дека Атлетската федерација на Македонија согласно Календарот за натпревари ,  Финалето на Купот на Македонија за СЕНИОРИ-КИ за 2017 година ќе се организира како дводневен натпревар и тоа во сабота и недела на 27-28 Мај 2017 год, во Скопје.
           
Организатор: Атлетска федерација на Македонија
Место на одржување: Скопје, Стадион  (Национална арена Филип 2 Македонски ),
Датум на одржување: 27-28 Мај 2017 година
Почеток, Сабота од 10.00 часот, недела од 10.00 часот
Напомена за :Фрлачки дисциплини:
Сите дисциплини ќе се организираат во сабота на 27 Мај 2017, место на одржување доколку се подготваат сегментите на Воениот стадион во Скопје ако не, тогаш ќе се одржат  во Куманово во 16.00 часот, За што доплнително ќе бидете известени.
...


website template image
Новости
МАЈ 21

НАЦИОНАЛНО ПОЕДИНЕЧНО ПРВЕНСТВО ВО ПЛАНИНСКО ТРЧАЊЕ 2017

Ве информираме дека на ден 21 Мај 2017 година (недела) во Скопје „Водно“ , Атлетската федерација на Македонија согласно Календарот за натпревари ќе го организира Националното поединечно првенство на Македонија во планинско трчање .
Натпреварот ќе се организира во рамките на трката „ Прв до врв 2017 „ .
 
Датум на одржување: 21 Мај 2017 година ( недела )
Место на одржување : Скопје „Водно „
Организатор : АФМ
Почеток: 10:00 часот
Старт : испред ОУ ' Кочо Рацин“
 
Право на учество:
Натпреварувачи регистрирани во АФМ родени 2001 год и постари со задолжителен лекарски преглед.
...


website template image
Новости
МАЈ 20

ПОЕДИНЕЧНО ПРВЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА ЗА МЛАДИ МЛАДИНЦИ-КИ 2017

Ве известуваме дека Атлетската федерација на Македонија, согласно Календарот за натпревари Националното поединечно првенство на Македонија за Млади Младинци-ки ќе го организира како еднодневен натпревар во Скопје на ден 20 Мај 2017 година (сабота) .
 
Балкаско првенство за Млади Младинци-ки 2017.
Напоменуваме дека овој натпревар воедно ќе има изборен критериум за престојното Балканско првенство за Млади Младинци 2017 година, кое ќе се одржи во Истанбул Р.Турција на 03 Јуни 2017 година .
Право на учество на престојното БП за млади младинци ќе имаат само натпреварувачи родени 2000 и 2001 година.
 
Организатор: Атлетска федерација на Македонија
Датум на одржување: 20 Maj 2017 година (сабота)
Место на одржување: Скопје
Стадион: Национална арена Филип 2 ( фрлачки дисциплини – на воен стадион )
Почеток: 14.40 часот
...


website template image
Новости
МАЈ 19

ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО ВО АТЛЕТИКА ЗА ОСНОВНИ УЧИЛИШТА 2017 година

Ве известуваме дека Федерацијата на училишен спорт на Македонија во сорботка со Општинскиот сојуз на училишен спорт - Куманово и Атлетската федерација на Македонија организира Државното првенство во АТЛЕТИКА за ОСНОВНИ Училишта во машка и женска конкуренција.

Организатор: Федерација на училишен спорт на Македонија.

Технички организатор: Општински сојуз на училишен спорт - Куманово, АФМ, АК Куманово

Датум на одржување: 19 Мај 2017 година ( петок )

Место на одржување: Куманово:

Атлетски полигон “Соколана"

...


website template image
Новости
МАЈ 13

АТЛЕТСКИ МИТИНГ “СВЕТСКИ ДЕН НА АТЛЕТИКАТА 2017“

Со задовоство Ве информираме дека на 13 Мај 2017 година во Скопје, Атлетската федерација на Македонија согласно Календарот за натпревари ќе го организира Атлетскиот Митинг„ Светски ден на атлетиката 2017 „ .
 
Организатор: Атлетска федерација на Македонија
Место на одржување: Скопје
Датум на одржување: 13 Мај 2017 година ( сабота )
Стадион: Национална арена Филип 2, фрлања на Воен стадион
Почеток: 13.00 часот
 
Дисциплини:
Мажи Сениори: 100м, 200м, 400м, 800м, 3000м, Височина, Далечина, Копје:800гр, Диск:2кг
Машки под 14 год, 60метри, Машки под 16 год, 600метри
Жени Сениорки: 100м, 200м, 400м, 800м,3000м, Височина, Далечина, Копје 600гр, Диск:1кг
Женски под 14 год , 60 метри, Женски под 16 год, 600метри
...


website template image
Новости
МАЈ 06

4-то ЕКИПНО ПРВЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА ЗА МЛАДИ ПИОНЕРИ-КИ 2017

Ве информираме дека Атлетската федерација на Македонија, согласно Календарот за натпревари Националното екипно првенство на Македонија во машка и женска конкуренција за Млади Пионери-ки ќе го организира како еднодневен натпревар во Куманово на ден 06 Мај 2017 година ( сабота ) .
 
Организатор: АФМ, Технички организатор АК Куманово
Место на одржување: Куманово
Датум на одржување: 06 Мај 2017 година ( сабота )
Стадион: Атлетска тартан патека Соколана ( круг 200 метри)
Почеток: 13.30 часот
...


website template image
Новости
АПР 29

8-мо НАЦИОНАЛНО ПРВЕНСТВО на 10.000 метри, 2017

Почитувани,
Ве известуваме дека согласно календарот, Атлетската федерација на Македонија во Скопје на ден 29 Април 2017 година (сабота) ќе го организира 8-то Националното првенство на Македонија на 10000 метри ,натпреварот ќе се организира во : поединечна и екипно во машка и женска конкуренција.

Организатор: АФМ, технички организатор АК Карпош
Датум на одржување: 29 Април 2017 година ( сабота )
Место на одржување: Скопје
Стадион: Национална арена Филип 2
Почеток: 17.00 часот

Дисциплини и Предлог Саатница:
17:00 Мажи – Сениори 10000м
17:45 Жени – Сениорки 10000м ...


website template image
Новости
АПР 29

3-то НАЦИОНАЛНО ПРВЕНСТВО ВО СКОКАЧКИ ДИСЦИПЛИНИ, 2017

Ве известуваме дека Атлетската федерација на Македонија, согласно Календарот за натпревари Државното поединечно првенство на Македонија во скокачки дисциплини ќе го организира како еднодневен натпревар во Скопје на ден 29 Април 2017 година ( сабота) .

Организатор: АФМ, технички организатор АК Карпош
Датум на одржување: 29 Април 2017 година ( сабота )
Место на одржување: Скопје
Стадион: Национална арена Филип 2
Почеток: 13.30 часот

...


website template image
Новости
АПР 29

3-то НАЦИОНАЛНО ПРВЕНСТВО ВО ШТАФЕТНО ТРЧАЊЕ, 2017

Ве известуваме дека Атлетската федерација на Македонија, согласно Календарот за натпревари Националното првенство во Штафетно трчање ќе го организира како еднодневен натпревар во Скопје на ден 29 Април 2017 година ( сабота) .
 
Организатор: АФМ, технички организатор АК Карпош
Датум на одржување: 29 Април 2017 година ( сабота )
Место на одржување: Скопје
Стадион: Национална арена Филип 2
Почеток: 15.30 часот
 
Дисциплини,
Мажи: 4х200м, ( 100м-200м-300м-400м ) , Пионери-Под 16 : 4х100м ,
Жени: 4х200м, ( 100м-200м-300м-400м ) , Пионерки-Под 16 : 4х100м ,
...


website template image
Новости
АПР 22

Дарио Ивановски е победник на полумаратонoт во Белград

Дарио Ивановски е победник на 30-от Белградскиот полумаратон постигнувајќи личен резултат 1:10:01 , покрај него на Маратонот и полумаратон учествуваа близу 50 натпреварувачи од Македонија постигнувајќи солидни резултати. Во полумаратонската трка покрај Дарио добар пласман постигнаа и Милош Ранчиќ и Игор Јакимовски кои влегоа во првите 10 натпреварувачи. 

 

...


website template image
Новости
АПР 18

АТЛЕТСКИ МИТИНГ "ОТВАРАЊЕ НА СЕЗОНА 2017"

Ве информираме дека согласно Календарот за натпревари на АФМ на ден 23 Април 2017 година ( недела) во Скопје ќе се одржи Меѓународниот отворен Атлетскиот митинг „Отварање на сезона 2017 „

Организатор: Атлетска федерација на Македонија
Датум на одржување: 23 Април 2017 година (недела)
Почеток: 13.30 часот
Место на одржување: Скопје
Стадион: Национална арена Филип 2
Фрлачки дисциплини ( доплнително ќе следи информација за место на одржување ) ...


website template image
Новости
МАР 24

Официјално добиена организацијата на 17-то Европско првенство во планинско трчање

Ни претставува особена чест и задоволство да ве информираме дека Атлетската федерација на Македонија, Р.Македонија и градот Скопје, официјално ја добија организацијата на 17-то Европско првенство во планинско трчање. ...


website template image
Новости
МАР 23

НАЦИОНАЛНО ПРВЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА ВО ПОЛУМАРАТОН ( 21 095 м)

Ве известуваме дека Атлетската федерација на Македонија, Поединечното првенство на Македонија во полумаратон за сениори- сениорки за 2017 година, АФМ ќе го организира во рамките на Полумаратонот Трчаме кон целта. ...


website template image
Новости
МАР 10

Национално првенство во крос-кантри на Македонија 2017

Ве известуваме дека согласно календарот на АФМ , Атлетската федерација на Македонија ќе го организира Националното првенство на Македонија во крос-кантри на ден 11.03.2017 година во Скопје, натпреварот ќе се организира во ; поединечна, екипна, севкупна екипна машка и женска конкуренција. Место на одржување: Скопје ( Кеј на река Вардар/ Луна парк/ Градска плажа ). Патека: Кружна ( земјена тревната патека ) ...


Атлетска Федерација на Македонија
Европска Атлетска Асоцијација
Интернационална Асоцијација на Атлетски Федерации
Агенција за млади и спорт на РМ
Балканска Атлетска Асоцијација
Македонски Олимписки Комитет
Анти Допинг
Светско првенство во атлетика Лондон 2017
Светско првенство во атлетика - штафети, Бахами 2017
Светско првенство во атлетика за млади Најроби 2017
Светско првенство во сала, Биргингем 2018
Европско првенство до 20
Европско првенство до 23
Европско првенство за тимови - Лил 2017
Европско првенство во планинско трчање - Камник 2017