01.03.2018
18-Светско Првенство во Сала- Сениори
Бирмингам/ГБР
10.03.2018
Национално првенство во крос кантри - екипно
Отворено
18-Европски Куп во фрлачки дисциплини
Леириа/Португалија
18.03.2018
17-Меморијален крос Методи Веновски- Мето
Скопје
Балканско првенство во Маратон
Лимасол/Кипар
24.03.2018
Национално Првенство во фрлачки дисциплини
Отворено
23-Светско првенство во Полу маратон
Валенсија/Шпанија
01.05.2018
Национално Првенство за Основни училишта
Отворено
04.05.2018
Национално Првенство за Средни училишта
Отворено
05.05.2018
Wizz Air Скопски Маратон 2018
Скопје
28- Светско првенство во одење
Тајицанг/Кина
Балканско првенство во планинско трчање
Вршац/Србија
Национално Екипно Првенство за млади пионери
Отворено
06.05.2018
Национално првенство во Маратон
Скопје
13.05.2018
Митинг „ Светски ден на атлетиката „
Отворено
19.05.2018
Национално Првенство за пионери – под 16
Отворено
20.05.2018
Национално Првенство во планинско трчање
Отворено
26.05.2018
Европско клупско првенство за Сениори – Б група
Отворено
Куп на Македонија – Сениори
Отворено
03.06.2018
Национално првенство за Млади Младинци под 18
Отворено
22-Европски Куп на 10.000 метри
Отворено
09.06.2018
3- Медитерансо првенство под 23 год
Јесоло/Италија
Европско првенство за мали земји
Шан/Лихтенштај
Балканско Првенство за Млади Младинци под 18
Истанбул/Турција
16.06.2018
Национално првенство за Младинци
Отворено
23.06.2018
Балканско првенство за Младинци
Бурса/Турција
01.07.2018
17-Европско Првенство во Планинско трчање (горе-доле)
Скопје/Македонија
05.07.2018
2-Европско првенство за Млади под 18
Ѓер/Унгарија
07.07.2018
Национално првенство за Сениори
Отворено
10.07.2018
17-Светско Првенство за Младинци
Тампере/Финска
14.07.2018
Балканско првенство во Штафетно трчање
Ерзурум/Турција
20.07.2018
Балканско Првенство за Сениори
Стара Загора/Бугарија
07.08.2018
25-Европско првенство за Сениори
Берлин/Германија
08.09.2018
32-Интернационален Охридски маратон 30км
Охрид
Светски Куп
Острава/Чешка
15.09.2018
Куп на Македонија - Пионери
Отворено
Европско клупско првенство за младинци
отворено
16.09.2018
Балканско првенство во Полу Маратон
Сараево/БиХ
20.09.2018
Меѓународен Митинг Лазо Милошевски
Скопје
22.09.2018
Куп на Македонија - Младинци
Отворено
29.09.2018
Национално Првенство за млади пионери –под 14
Отворено
07.10.2018
Улична трка на 10 км, Скопје трча
Скопје
21.10.2018
Национално Екипно првенство во крос кантри
Отворено
04.11.2018
Балканско првенство во Крос Кантри
Ботосани/Романија
11.11.2018
Улична трка 13-ти Ноември
Скопје
11.12.2018
25-Европско Првенство во Крос Кантри
Тилбург, Шведска

Новости


website template image
Новости
АПР 29

3-то НАЦИОНАЛНО ПРВЕНСТВО ВО СКОКАЧКИ ДИСЦИПЛИНИ, 2017

Ве известуваме дека Атлетската федерација на Македонија, согласно Календарот за натпревари Државното поединечно првенство на Македонија во скокачки дисциплини ќе го организира како еднодневен натпревар во Скопје на ден 29 Април 2017 година ( сабота) .

Организатор: АФМ, технички организатор АК Карпош
Датум на одржување: 29 Април 2017 година ( сабота )
Место на одржување: Скопје
Стадион: Национална арена Филип 2
Почеток: 13.30 часот
Саатница: Во прилог
Пријавен центар: на влезот од Северна трибина на Стадионот

Дисциплини,
Мажи: Височина, Далечина, Трискок
Жени: Височина, Далечина, Трискок

Старосни Категории,

ПИОНЕРИ-КИ: може да учествуваат родени 2002 година и помлади
СЕНИОРИ-КИ: може да учествуваат родени 2001 година и постари

Право на учество: Сите регистрирани натпреварувачи во АФМ со исправна легитимација, пријавени од страна на клубовите.

Лекарски преглед:Сите натпреварувачи кој ќе учествуваат на натпреварот, се натпреваруваат на сопствена одговорност и одговорност на клубот кој ги пријавува.

Пријава:
Пријавите да се достават во писмена форма во канцеларијата на АФМ најдоцна до 28 Април 2017 год, ( петок) до 14.00 часот на емаил:angelovski009@yahoo.com ;
Пријавата да содржи:
Клуб, Име презиме, година на раѓање, дисциплина, најдобар резултат, стартен број

Технички состанок: Ќе се одржи во 13.00 часот во просториите на Стадионот,

Награди:
Натпреварувачите пласирани на првите три места ќе бидаат наградени со дипломи и медаљи од АФМ.
Пропозиции за натпреварот
Дисциплината ќе се одржи само ако се пријавени и настапат најмалку (3) три натпреварувачи-ки
Доколку има пријавено повеќе од (6) шест натпреварувачи-ки сите учесници имаат право на три обиди, а шест до тогаш најуспешните добиваат право на уште три серии.
Доколку има пријавено помалку од шест сите имаат право на три 6 серии.
Почетната висина и подигање на летвичката кај скоковите ќе се одреди на техничкиот состанок

Ограничување:
ПИОНЕРИ-КИ ,МЛАДИ МЛАДИНЦИ-КИ: може да учествува во две дисциплини;
МЛАДИНЦИ-КИ,СЕНИОРИ-КИ: може да учествуваат во три дисциплини.


ПРЕЛИМИНАРНА СААТНИЦА
13:30 Далечина ( мажи) , Височина ( жени)
14:20 Височина (мажи), Далечина ( жени)
15:00 Трискок ( мажи) , Трискок ( жени)


website template image
Новости
ЈАН 13

Прв тест за Македонските Атлетичари

Ве информираме дека Атлетската федерација на Македонија го обезбеди првиот тест натпревар во 2018 година за поширок список на атлетичари кои престојниов викенд на 13 Јануари 2018 година земаа учество на Меѓународен атлетски митинг во сала Академик ,кој се одржи во Софија/ Бугарија , во силна конкуренција од преку 200 учесници од Бугарија , Србија и Македонија , ги постигнаа следниве резултати

...


website template image
Новости
ДЕК 13

Прогласување на најуспешните во атлетскиот спорт за 2017 година

Почитувани,

Атлетската федерација на Македонија има особена чест и задоволство да Ве покани на спортската манифестација „ Прогласување на најуспешните во атлетскиот спорт за 2017 година. „ - атлетичари-ки ,тренери, стручни лица , соборувачи на рекорди , придонесители во атлетскиотспорт .

Изборот ќе се одржи на13ти Декември 2017 год ( среда ) во 13:00 часот во ресторан „ Маракана „ - Скопје .

...


website template image
Новости
НОЕ 12

НОЌНА АТЛЕТСКА ТРКА „НИЗ УЛИЦИТЕ НА СКОПЈЕ”

Ве известуваме дека Согласно Календарот за натпревари за 2017 година, по повод празникот 13ти Ноември, денот на ослободување на град Скопје, Атлетска федерација на Македонија во соработка со град Скопје  Градоначалникот Петре Шилегов ,ќе организира Атлетска улична трка во централното градско подрачје на 12 ноември 2017 година  со почеток во 16,00 часот.

- датум, време и место на одржување

12.11.2017 година ( недела ), 16:00 часот, Скопје- Плоштад Македонија

- покровител            Град Скопје

- организатор            Атлетска федерација на Македонија

-коорганизатор         МВР

...


website template image
Новости
НОЕ 11

НОЌНА АТЛЕТСКА ТРКА „КУМАНОВО 2017”

Ве известуваме дека , по повод празникот 11ти Ноември, денот на ослободување на град Куманово,Општински сојуз на спортови Куманово , АФМ и АК Куманово во соработка со град Куманово  Градоначалникот Максим Димитриевски ,ќе организира Ноќна улична трка во централното градско подрачје на 10 ноември 2017 година  со почеток во 18,00 часот.

- датум, време и место на одржување   10.11.2017 година ( петок ), 18:00 часот, Куманово- Плоштад

- покровител             Град Куманово

- организатор            Општински сојуз на спортови Куманово

- коорганизатор        Атлетска федерација на Македонија, АК Куманово

 

...


website template image
Новости
НОЕ 04

Изборен крос-кантри натпревар за Балканско првнетсво 2017

Почитувани,

Ве информираме дека согласно промената на терминот на одржување на Балканското првенство во крос кантри, истото ќе се одржи на 18 ноември 2017 година во Чанакале, Турција.

За таа цел Атлетската федерација на Македонија ќе организира изборен натпревар на ден 04 Ноември 2017 година во Скопје, натпреварот ќе се организира во три категории за мажи и жени и тоа :Младинци, под 23год и Сениори по пропозиции на АФАФ.

Бидејќи АФМ на 11 март 2017 НП во крос кантри го одржа како поединечно и екипно првенство овој натпревар ќе има само изборен критериум за престојното БП во крос-кантри.

Организатор: Атлетска федерација на Македонија

Датум на одржување: 04 ноември 2017 година (сабота)

Почеток: 11.00 часот

Место на одржување: Скопје ( Кеј на река Вардар- градски парк, мостот позади забавен парк во правец до Хотел*Александар Палас*).

 

...


website template image
Новости
ОКТ 08

V Атлетски митинг „ 11 Октомври“ Куманово

Драги пријатели, љубители на атлетиката и атлетски работници

Ве покануваме и оваа година веќе петти пат по ред да се дружиме и празнуваме на Атлетскиот митинг „ 11 Октомври“ на атлетската патека во Куманово.

V Атлетски митинг „ 11 Октомври“
Датум: 8 Октомври ( Недела)
Место: Атлетска патека „ Соколана“
Програма
1. Цицибани програма
2. Школска програма за ученици од основните училишта.
3. Главна атлетска програма
4. Рекреативна програма

...


website template image
Новости
ОКТ 08

Атлетскиот клуб Охрид го прослави 40 годишниот јубилеј

Со доделување на специјални признанија и со коктел во Ресторанот „Билјанини Извори“, Атлетскиот клуб Охрид го прослави 40-от роденден. Клубот кој е формиран 1977 година има поминато низ многу турбеленции, но останува синоним за успех и континуитет во Македонија.Во изминативе 40 години клубот има повеќе од 50 екипно први места во различни категории, атлетичарите имаат срушено повеќе од 100 државни рекорди. АК охрид е добитник на многу награди и признанија.

Признанија за соработка и поддршка добија Атлетската федерација на Македонија (АФМ) и градоначалникот на Охрид, Никола Бакрачески, а посебни признанија добија Ристо Трајкоски кој е првиот претседател на клубот, сегашниот претседател Пецо Неданов и Професорот Влатко Димитров кој беше клучната алка во сите успеси во клубот. Целата церомонија започна со минута молк токму поради Влатко Димитров кој минатата година ненадејно почина.

...


website template image
Новости
ОКТ 07

Интернационален Митинг “ Лазо Милошевски ” - Скопје

Имаме задоволство да ве поканиме за учествувате на Интенационален Митинг „ Лазо Милошевски „ , кој ке се одржи на 7ми Октомври 2017 година во Скопје .

Организатор : Aтлетска Федерација на Македонија

Дата : 07 Октомври 2017 ( Сабота ),

Почеток : 14:00 часот

Место : Скопје ( национална Арена : Филип 2ри Македонски )

 

...


website template image
Новости
ОКТ 07

Резултати од финалните натпревари за Купот на Македонија во атлетика - младинска конкуренција

Изминатиот викенд, на 23-24ти септември, Атлетската Федерација на Македонија ги организираше финалните натпревари за КУПОТ на Македонија во младинска конкуренција.

За време на натпреварот 6 клубови од Македонија водеа интересна и возбудлива трка за освојување на Купот.

На крај, најуспешен клуб беше АК ЛИРИА кој успеа за прв пат од основањето да се искачи на победничкиот пиедестал.

Во машка конкуренција победија атлетичарите од  АК Куманово пред АК Лириа и АК Џамбазовски додека кај женските АК Охрид беше најуспешен пред АК Лириа и АК Работнички.

Конечна табела:

Машки:
1. АК Куманово 48 бодови
2. АК Лириа - 41 бод
3. АК Џамбазовски 12 бодови

Женски:
1. АК Охрид - 43 бодови
2. АК Лириа - 40 бодови
3. АК Работнички - 32 бода

Севкупен пласман:
1. АК Лириа - 81 бод
2. АК Куманово- 53 бодови

3. АК Охрид - 43 бодови

...


website template image
Новости
ОКТ 07

ПРВЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА ЗА МЛАДИ ПИОНЕРИ-КИ 2017

Ве известуваме дека Атлетската федерација на Македонија, после откажувањето Државното поединечно првенство на Македонија за Млади Пионери-ки ќе го организира како еднодневен натпревар во Скопје на ден 07 Октомври 2017 година (сабота)

Организатор: Атлетска федерација на Македонија

Место на одржување: Скопје

Датум на одржување: 07 Октомври 2017 година ( сабота )

Стадион: Национална арена Филип 2 Македонски

Почеток: 11.30 часот

Технички состанок: во 10.30 часот во просториите на Стадионот

 

...


website template image
Новости
ОКТ 07

КУП НА МАКЕДОНИЈА ЗА ПИОНЕРИ-КИ 2017

Ве известуваме дека Атлетската федерација на Македонија, одложениот натпревар согласно Календарот за натпревари Купот на Македонија за Пионери-ки ќе го организира како еднодневен натпревар во Скопје на ден 07 Октомври 2017 година ( сабота ) .

Организатор: Атлетска федерација на Македонија

Место на одржување: Скопје, Стадион: Национална арена Филип 2 Македонски

Датум на одржување: 07 Октомври 2017 година ( сабота )

Почеток: 11.30 часот

Технички состанок: во 10.30 часот во просториите на Стадионот

 

...


website template image
Новости
СЕП 23

ФИНАЛЕ КУП НА МАКЕДОНИЈА ЗА МЛАДИНЦИ-КИ 2017 година

Ве известуваме дека Атлетската федерација на Македонија, согласно Календарот за натпревари Купот на Македонија за МЛАДИНЦИ-КИ ќе го организира како дводневен натпревар во Охрид на ден 23-24 Септември 2017 година.

Организатор: АФМ, технички организитор АК Охрид

Место на одржување: Охрид

Стадион: СРЦ Атина Бојаџи

Датум на одржување: 23-24 Септември 2017 година ( сабота-недела)

Почеток : Сабота во 14:00 часот, Недела во 10:00 часот

...


website template image
Новости
АВГ 07

ИААФ Светко првенство за сениори, 04-13 Август 2017, Лондон

Дрита Ислами ќе биде единствена преставничка од Макеоднија на ИААФ Светско првенство за Сениори, кое  се одржува во Лондон  од 04 до 13 Август  2017 година, на кое ќе учествуваат 2038 атлетичари од 205 земји од светот.

Таа ќе настапи на 07 Август 2017 ( понеделник ) во 4-тата квалификациона  група на 400метри со пречки во 19,57 часот по локално време, во дисиплината ќе настапаат 39 атлетичарки . Дрита оваа година има најдобар резултат од 59.33 секунди што преставува и рекорд на Македонија.

Повеќе информации за и околу Светското првенство :

https://www.iaaf.org/competitions/iaaf-world-championships

...


website template image
Новости
ЈУЛ 31

Семинар за Атлетски судии

Атлетската     федерација на Македонија согласно својата Програма за работа на федерацијата планира да организира Семинар за атлетски судии- технички официјали во АФМ. 
        
Целта на овој семинар е развој на практичниот и теоретскиот дел  на техничките официјали во атлетиката во Македонија и нивна специјализација со лиценцирање на Судиската комисија на АФМ. 

Со положување на ниво 1 на Национален технички официјал (НТО) , се стекнувате со право на понатамошно усовршување ниво 2 на Ареа технички официјал ( АТО), итн.
 

...


website template image
Новости
ЈУЛ 13

11-то Европско првенстo под 23 години, 13-16 Јули 2017, Бидгош

Од 13-16 Јули 2017 година во Бидгош, Полска ќе се одржи 11-то  Европско првенство под 23 години ,  Согласно квотата и правилата на ЕАА со право на учество на атлетичари родени 1997,1996 и 1995 година, Атлетската федерација на Македонија ќе учествува со едно женско и еден машки атлетичар, и еден официјал.

По основ постигнатите резултати од претходните натпревари и Ранг листата за наведената старосна категорија од страна на АФМ се пријавени

400м пречки, Дрита ИСЛАМИ ( 1996 година ) , личен резултат 59,33сек, АК Работнички

200метри, Али ШАБАНИ ( 1997 година), личен резултат 22,10 сек, АК Лириа

Дејан Ангеловски, Официјал- Тренер

Дрита Ислами настапува во квалификациите на 14 Јули 2017 во 12,30 часот (петок)

Али Шабани настапува во квалификациите на 14 јули 2017 во 19,14 часот (петок)

...


website template image
Новости
ЈУЛ 12

ИААФ Светко првенство за млади, 12-16 Јули 2017, Наироби

На  престојното Светско првенство за Млади Младинци, У 18 , кое  се одржува во Наироби / Кенија од 12-16 Јули 2017 година, со право на учество родени 2000год и 2001 год, на кое согласно правилата на ИААФ , АФМ ќе учествува со 1 атлетичар и 1 официјал.

По основ постигнати резултати од претходните натпревари и Ранг листата за наведената старосна категорија, Македонија ќе биде прсетавена од

Јана МИТОВСКА (2001) на 100 метри со  личен резултат 12.41

Божурка Ѓошевска, Официјал- Тренер

Јана Митовска ќе настапи во квалификациите на 100метри на 13.07.2017 – четврток во 10.20 часот ( локално време )

пренос во живо може да следите на , https://www.youtube.com/iaafathletics

...


website template image
Новости
ЈУЛ 08

Европско Првенство во планинско трчање, 08.Јули 2017, Камник

На 08 Јули 2017 година (сабота) во Камник, Словенија ќе се одржи 16-то Европско првенство во планинско трчање ( нагоре) натпреварот се организира во две категории Сениори-ки и Младинци-ки, патека е само искачување

АФМ на Европското Првенство ќе учествуваа со следниве атлетичари-ки:

 

ЖЕНИ-

Сениорки, Андријана ПОП АРСОВА, 1990, АК Делта

Сениорки, Марија СТОЈАНОВСКА, 1995, АК Делта

Сениорки, Милијана РИСТИЌ, 1994, АК Нике рун клуб

МАЖИ

Младинци ,Матеј ДРАГАНОВСКИ 1999, АК Делта

Сениори, Атанас АНЧЕВСКИ, 1992, , АК Делта

Сениори, Милош РАНЧИЌ, 1992, АК Скок

Сениори, Муџахид МИСЛИМОВСКИ, 1993, АК Лириа

...


website template image
Новости
ЈУЛ 02

Балканско првенство за Младинци-ки ,01-02 Јули 2017, Питешти/ Романија

                22-ва атлетичари ќе настапуваат за Македонија на престојното Балканско првенство за Младинци-ки,кое ќе се одржи во Питешти/ Романија на 01-02.Јули 2017 година, на натпреварот ќе учествуваат повеќе од 300 натпреварувачи од 15 земји .

пренос во живо може да следите на : http://atletism.live2web.ro/

резултати во живо може да најдете на : http://www.fra.ro/live/2017/j2nat/

...


website template image
Новости
ЈУН 25

Македонија заврши 7-ма на Европско екипно првенство 3 лига, 24-25. Јуни.2017, Малта

Вториот натпреварувачки ден на Европското екипно првенство 3 лига во Марса/ Малта за нашите репрезентатвци не донесе промени и така после завршени 40 дисциплини Македонската репрезентација се пласира на 7 место со освоени 179 бодови.

Вториот ден немавме натпреварувач на првите три позиции сепак своите резултати ги потврдија и подобрија, Дрита Ислами, Милан Велковиќ, Валбона Селими а 4 место успеаја да освојат Андијана Поп Арсова и Мартина Мироска, за жал поради повреда не настапи Дарио Ивановски,

...


website template image
Новости
ЈУН 24

MALTA 2017 - Live Stream

За повеќе информации за Европското екипно првенство - Малта 2017 на веб страната  http://www.malta2017.org

Live stream на https://www.youtube.com/watch?v=VjfOBuDs9f8

 

 

...


website template image
Новости
ЈУН 24

Европско екипно првенство 3 лига, 24-25.06.2017, Малта

Атлетската репрезентација на Македонија на  престојното Европско екипно првенство 3 лига ,кое ќе се одржи 24-25 Јуни 2017 година во Марса, Малта  во присуство на 12 репрезнетации  и тоа Грузија, Азербејџан, Малта, Македонија, Албанија, Црна Гора, Лухсембург, Ерменија, Асоцијација Мали Земји, Босна и Херцеговина, Андора, Косово, ќе настапат на дводневното екипно првенство во кое се бодуваат заедно мажи и жени во 40 дисциплини.

...


website template image
Новости
ЈУН 24

Македонија на 7 место по првиот ден на Европско екипно првенство 3 лига, 24-25.06.2017, Малта

Првиот натпреварувачки ден на започнатото Европско екипно првенство 3 лига во  Марса/ Малта за нашите репрезентатвци помина успешно , после зашршени 21 дисциплина нашата репрезентација се пласира на 7 место со освоени 98 бодови.

            Поединечно првопласирана заврши Дрита Ислами на 400м пречки со 59.69 со кое уште еднаш истрча под нормата за Европското првенство во Бидгош, нов национален рекорд постави Марија Стојановска на 3000м стипл со 12.09.82 , Катерина Тимчевска со личен резултат на 400метри од 57,67 заврши трето пласирана, лични постигнувања имаа Валбона Селими на 100м, Андријана Поп Арсова на 3000м,

...


website template image
Новости
ЈУН 17

ПОЕДИНЕЧНО ПРВЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА ЗА МЛАДИНЦИ-КИ 2017

Ве известуваме дека Атлетската федерација на Македонија, согласно Календарот за натпревари Националното поединечно првенство на Македонија за Младинци и Младинки ќе го организира како еднодневен натпревар во Скопје на ден 17 Јуни 2017 година ( сабота) .
 
Напоменуваме дека воедно и овој натпревар ќе биде со критериумски карактер за престојните меѓународни натпревари.
 
Организатор: Атлетска федерација на Македонија
Датум на одржување: 17 Јуни 2016 година ( сабота )
Место на одржување: Скопје , Стадион: Национална арена Филип 2,
фрлања на Воен стадион Скопје
Почеток: 10.00 часот
 
...


website template image
Новости
ЈУН 10

Балканско Првенство во планинско трчање, 10.Јуни 2017, Тетевен

Ве информираме дека на 10 Јуни 2017 година (сабота) во Тетевен, Бугарија ќе се одржи 9-то Балканско првенство во планинско трчање ( горе-доле) натпреварот се организира во две категории Сениори-ки и Младинци-ки, патека е кружна горе- доле со должина 4.300метри .
 
 
 
...


website template image
Новости
ЈУН 10

ПОЕДИНЕЧНО ПРВЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА ЗА СЕНИОРИ-КИ 2017

Ве информираме дека Атлетската федерација на Македонија согласно Календарот за натпревари , Националното поединечно првенство на Македонија за СЕНИОРИ-КИ за 2017година ќе го организира како дводневен натпревар и тоа во сабота и недела на 10-11 Јуни 2017 год, во Охрид.
 
Напоменуваме дека овој е последен натпревар кој ќе биде со критериумски карактер за престојното Европско екипно првенство 3 лига кое ќе се одржи на 24-25 Јуни 2017, во Марса , Малта, каде ќе можаат да се пријаваат и учествуваат атлетичари родени 2001 година и постари доека кај фрлање ѓуле и кладиво мажи натпреварувачи родени 1999 и постари.
 
Организатор: АФМ, технички оргнизиатор АК Охрид
Датум на одржување: 10-11 Јуни 2017 година ( недела )
Место на одржување: Охрид , Стадион: СРЦ Атина Бојаџи
Почеток: сабота 17.00 часот, недела 10.00 часот
...


website template image
Новости
ЈУН 03

Балканско првенство за Млади младиници, 03 Јуни 2017, Истанбул + РЕЗУЛТАТИ

Почитувани,
Со задоволство Ве информираме дека на 03 Јуни 2017 година (сабота) во Истанбул Турција, ќе се одржи Балканско првенство за млади младинци-ки , под 18 години.
Натпреварот се организра како еднодневен натпревар на олимискиот стадион Ататурк во присуство на 16 држави членки на АБАФ.
 
...


website template image
Новости
ЈУН 03

ПОЕДИНЕЧНО ПРВЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА ЗА ПИОНЕРИ-КИ 2017

Ве известуваме дека Атлетската федерација на Македонија, согласно Календарот за натпревари Националното поединечно првенство на Македонија за Пионери-ки под 16 години, ќе го организира како еднодневен натпревар во Скопје на ден 03 Јуни 2017 година ( сабота ) .
 
Организатор: Атлетска федерација на Македонија
Датум на одржување: 03 Јуни 2017 година ( сабота )
Место на одржување: Скопје
Стадион: Национална арена Филип 2, Фрлања на воениот стадион
Почеток: 10.00 часот
...


website template image
Новости
МАЈ 30

ФИНАЛЕ КУП НА МАКЕДОНИЈА ЗА СЕНИОРИ-КИ 2017 година - РЕЗУЛТАТИ

Почитувани,
Ве информираме дека Атлетската федерација на Македонија согласно Календарот за натпревари , Финалето на Купот на Македонија за СЕНИОРИ-КИ за 2017 година го организираше како дводневен натпревар и тоа во сабота и недела на 27-28 Мај 2017 год, во Скопје и Куманово.
 
На натпреварот учествуваа 80 натпреварувачи од 13 клубови, беа постигнати и два рекорди за Млади Младинци Милан Велковиќ на 110м пречки (15.06), Пионери Беркан Емини на 800м (2.01.68)
 
Атлетскиот клуб од Куманово со 89 бода е Севкупен победник а воедно и победник во машка-женска конкуренција, второпласирани Лириа 71 бод, трети Работнички со 66 бода, четврто Студенти 45, петто Нике рун клуб 20 бод , шесто Делта 13 бода.
 
...


website template image
Новости
МАЈ 29

МЕЃУНАРОДЕН АТЛЕТСКИ МИТИНГ ВО ЕЛБАСАН - МАКЕДОНСКИТЕ АТЛЕТИЧАРИ СО ОСВОЕНИ 15 МЕДАЛИ

На 24 Мај во Елбасан – Р. Албанија се одржа меѓународен атлетски митинг со учество на атлетичари од 10 држави (Албанија, Бугарија, Италија, Грција, Кипар, Македонија, Косово, Ерменија, Унгарија, Босна и Херцеговина).

Под водство на селекторот Ѓорги Вучков и тренерите Колевски, Рахман, Потпретседателот Точи, од нашата земја на митингот учествуваа 16 атлетичари кои освоија 15 медали од кои 5 златни, 5 сребрени и 5 бронзени.

Највреден резултат постигна Јана Митовска на 100м, а најуспешна беше Бесијана Мустафа со освоени 3 медали.

...


website template image
Новости
МАЈ 27

ФИНАЛЕ КУП НА МАКЕДОНИЈА ЗА СЕНИОРИ-КИ 2017

Ве информираме дека Атлетската федерација на Македонија согласно Календарот за натпревари ,  Финалето на Купот на Македонија за СЕНИОРИ-КИ за 2017 година ќе се организира како дводневен натпревар и тоа во сабота и недела на 27-28 Мај 2017 год, во Скопје.
           
Организатор: Атлетска федерација на Македонија
Место на одржување: Скопје, Стадион  (Национална арена Филип 2 Македонски ),
Датум на одржување: 27-28 Мај 2017 година
Почеток, Сабота од 10.00 часот, недела од 10.00 часот
Напомена за :Фрлачки дисциплини:
Сите дисциплини ќе се организираат во сабота на 27 Мај 2017, место на одржување доколку се подготваат сегментите на Воениот стадион во Скопје ако не, тогаш ќе се одржат  во Куманово во 16.00 часот, За што доплнително ќе бидете известени.
...


website template image
Новости
МАЈ 21

НАЦИОНАЛНО ПОЕДИНЕЧНО ПРВЕНСТВО ВО ПЛАНИНСКО ТРЧАЊЕ 2017

Ве информираме дека на ден 21 Мај 2017 година (недела) во Скопје „Водно“ , Атлетската федерација на Македонија согласно Календарот за натпревари ќе го организира Националното поединечно првенство на Македонија во планинско трчање .
Натпреварот ќе се организира во рамките на трката „ Прв до врв 2017 „ .
 
Датум на одржување: 21 Мај 2017 година ( недела )
Место на одржување : Скопје „Водно „
Организатор : АФМ
Почеток: 10:00 часот
Старт : испред ОУ ' Кочо Рацин“
 
Право на учество:
Натпреварувачи регистрирани во АФМ родени 2001 год и постари со задолжителен лекарски преглед.
...


website template image
Новости
МАЈ 20

ПОЕДИНЕЧНО ПРВЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА ЗА МЛАДИ МЛАДИНЦИ-КИ 2017

Ве известуваме дека Атлетската федерација на Македонија, согласно Календарот за натпревари Националното поединечно првенство на Македонија за Млади Младинци-ки ќе го организира како еднодневен натпревар во Скопје на ден 20 Мај 2017 година (сабота) .
 
Балкаско првенство за Млади Младинци-ки 2017.
Напоменуваме дека овој натпревар воедно ќе има изборен критериум за престојното Балканско првенство за Млади Младинци 2017 година, кое ќе се одржи во Истанбул Р.Турција на 03 Јуни 2017 година .
Право на учество на престојното БП за млади младинци ќе имаат само натпреварувачи родени 2000 и 2001 година.
 
Организатор: Атлетска федерација на Македонија
Датум на одржување: 20 Maj 2017 година (сабота)
Место на одржување: Скопје
Стадион: Национална арена Филип 2 ( фрлачки дисциплини – на воен стадион )
Почеток: 14.40 часот
...


website template image
Новости
МАЈ 19

ДРЖАВНО ПРВЕНСТВО ВО АТЛЕТИКА ЗА ОСНОВНИ УЧИЛИШТА 2017 година

Ве известуваме дека Федерацијата на училишен спорт на Македонија во сорботка со Општинскиот сојуз на училишен спорт - Куманово и Атлетската федерација на Македонија организира Државното првенство во АТЛЕТИКА за ОСНОВНИ Училишта во машка и женска конкуренција.

Организатор: Федерација на училишен спорт на Македонија.

Технички организатор: Општински сојуз на училишен спорт - Куманово, АФМ, АК Куманово

Датум на одржување: 19 Мај 2017 година ( петок )

Место на одржување: Куманово:

Атлетски полигон “Соколана"

...


website template image
Новости
МАЈ 13

АТЛЕТСКИ МИТИНГ “СВЕТСКИ ДЕН НА АТЛЕТИКАТА 2017“

Со задовоство Ве информираме дека на 13 Мај 2017 година во Скопје, Атлетската федерација на Македонија согласно Календарот за натпревари ќе го организира Атлетскиот Митинг„ Светски ден на атлетиката 2017 „ .
 
Организатор: Атлетска федерација на Македонија
Место на одржување: Скопје
Датум на одржување: 13 Мај 2017 година ( сабота )
Стадион: Национална арена Филип 2, фрлања на Воен стадион
Почеток: 13.00 часот
 
Дисциплини:
Мажи Сениори: 100м, 200м, 400м, 800м, 3000м, Височина, Далечина, Копје:800гр, Диск:2кг
Машки под 14 год, 60метри, Машки под 16 год, 600метри
Жени Сениорки: 100м, 200м, 400м, 800м,3000м, Височина, Далечина, Копје 600гр, Диск:1кг
Женски под 14 год , 60 метри, Женски под 16 год, 600метри
...


website template image
Новости
МАЈ 06

4-то ЕКИПНО ПРВЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА ЗА МЛАДИ ПИОНЕРИ-КИ 2017

Ве информираме дека Атлетската федерација на Македонија, согласно Календарот за натпревари Националното екипно првенство на Македонија во машка и женска конкуренција за Млади Пионери-ки ќе го организира како еднодневен натпревар во Куманово на ден 06 Мај 2017 година ( сабота ) .
 
Организатор: АФМ, Технички организатор АК Куманово
Место на одржување: Куманово
Датум на одржување: 06 Мај 2017 година ( сабота )
Стадион: Атлетска тартан патека Соколана ( круг 200 метри)
Почеток: 13.30 часот
...


website template image
Новости
АПР 29

8-мо НАЦИОНАЛНО ПРВЕНСТВО на 10.000 метри, 2017

Почитувани,
Ве известуваме дека согласно календарот, Атлетската федерација на Македонија во Скопје на ден 29 Април 2017 година (сабота) ќе го организира 8-то Националното првенство на Македонија на 10000 метри ,натпреварот ќе се организира во : поединечна и екипно во машка и женска конкуренција.

Организатор: АФМ, технички организатор АК Карпош
Датум на одржување: 29 Април 2017 година ( сабота )
Место на одржување: Скопје
Стадион: Национална арена Филип 2
Почеток: 17.00 часот

Дисциплини и Предлог Саатница:
17:00 Мажи – Сениори 10000м
17:45 Жени – Сениорки 10000м ...


website template image
Новости
АПР 29

3-то НАЦИОНАЛНО ПРВЕНСТВО ВО ШТАФЕТНО ТРЧАЊЕ, 2017

Ве известуваме дека Атлетската федерација на Македонија, согласно Календарот за натпревари Националното првенство во Штафетно трчање ќе го организира како еднодневен натпревар во Скопје на ден 29 Април 2017 година ( сабота) .
 
Организатор: АФМ, технички организатор АК Карпош
Датум на одржување: 29 Април 2017 година ( сабота )
Место на одржување: Скопје
Стадион: Национална арена Филип 2
Почеток: 15.30 часот
 
Дисциплини,
Мажи: 4х200м, ( 100м-200м-300м-400м ) , Пионери-Под 16 : 4х100м ,
Жени: 4х200м, ( 100м-200м-300м-400м ) , Пионерки-Под 16 : 4х100м ,
...


website template image
Новости
АПР 22

Дарио Ивановски е победник на полумаратонoт во Белград

Дарио Ивановски е победник на 30-от Белградскиот полумаратон постигнувајќи личен резултат 1:10:01 , покрај него на Маратонот и полумаратон учествуваа близу 50 натпреварувачи од Македонија постигнувајќи солидни резултати. Во полумаратонската трка покрај Дарио добар пласман постигнаа и Милош Ранчиќ и Игор Јакимовски кои влегоа во првите 10 натпреварувачи. 

 

...


website template image
Новости
АПР 18

АТЛЕТСКИ МИТИНГ "ОТВАРАЊЕ НА СЕЗОНА 2017"

Ве информираме дека согласно Календарот за натпревари на АФМ на ден 23 Април 2017 година ( недела) во Скопје ќе се одржи Меѓународниот отворен Атлетскиот митинг „Отварање на сезона 2017 „

Организатор: Атлетска федерација на Македонија
Датум на одржување: 23 Април 2017 година (недела)
Почеток: 13.30 часот
Место на одржување: Скопје
Стадион: Национална арена Филип 2
Фрлачки дисциплини ( доплнително ќе следи информација за место на одржување ) ...


website template image
Новости
АПР 10

Резултати - Национално првенство во полумаратон

На 08 април 2017 година (сабота), АК Маратон клуб Делта-Скопје го организираше по 12-ти пат традиционалниот полумаратон "Трчаме кон целта" и во рамки на истиот се одржаа и трки на 5км и детска трка на 1км. Во одлична организација, учествуваа повеќе од 250 атлетичари-ки, рекреативци и љубители на трчањето. Исто така, во рамките на полумаратонот, АФМ го организираше и Поединечното првенство на Македонија во полумаратон за сениори- сениорки за 2017 година ...


website template image
Новости
МАР 24

Официјално добиена организацијата на 17-то Европско првенство во планинско трчање

Ни претставува особена чест и задоволство да ве информираме дека Атлетската федерација на Македонија, Р.Македонија и градот Скопје, официјално ја добија организацијата на 17-то Европско првенство во планинско трчање. ...


website template image
Новости
МАР 23

НАЦИОНАЛНО ПРВЕНСТВО НА МАКЕДОНИЈА ВО ПОЛУМАРАТОН ( 21 095 м)

Ве известуваме дека Атлетската федерација на Македонија, Поединечното првенство на Македонија во полумаратон за сениори- сениорки за 2017 година, АФМ ќе го организира во рамките на Полумаратонот Трчаме кон целта. ...


website template image
Новости
МАР 10

Национално првенство во крос-кантри на Македонија 2017

Ве известуваме дека согласно календарот на АФМ , Атлетската федерација на Македонија ќе го организира Националното првенство на Македонија во крос-кантри на ден 11.03.2017 година во Скопје, натпреварот ќе се организира во ; поединечна, екипна, севкупна екипна машка и женска конкуренција. Место на одржување: Скопје ( Кеј на река Вардар/ Луна парк/ Градска плажа ). Патека: Кружна ( земјена тревната патека ) ...


Атлетска Федерација на Македонија
Европска Атлетска Асоцијација
Интернационална Асоцијација на Атлетски Федерации
Анти Допинг
Светско првенство во сала, Биргингем 2018
Светско првенство во полумаратон
Светско првенство во брзо одење за тимови
Светско првенство во атлетика за млади U20 - Tампере 2018
Светско континентален куп Отрава 2018
Европски куп на 10000 м. - Лондон 2018
Европско првенство за мали земји
Медитерански Игри Тарагона 2018
Европско првенство во планинско трчање - Скопје 2018
Европско првенство за млади U18
Европско атлетско првенство - Берлин 2018
Европско крос кантри првенство - Тилбург 2018